Модерен балет


Великите танцьори не са велики заради техниката си, а са велики заради страстта, с която танцуват.

Марта Греъм

Модерен балет (нарича се още съвременен балет) е форма на танц, който обединява елементи както от класическия балет, така и от модерния танц.

Счита се, че основите на съвременния балет са поставени от Джордж Баланчин (Георгий Мелитонович Баланчивадзе) – американски балетмайстор и хореограф от грузински произход. Неговият стил днес се нарича неокласически балет. Друг балетист, представител на модерния балет, който се учи от Баланчин, е Михаил Баришников – съветски и американски хореограф, танцьор и актьор, считан за един от най-добрите балетисти в света. Много класически балетни студиа също изпълняват модерен балет.

Създаден в началото на 20 ти век , модерния танц е стил, който се фокусира върху  собствените интерпретации на танцьора вместо върху точно определени стъпки ( структура стъпки) , както в традиционния класически балет. Модерните танцьори отричат ограниченията на класическия балет и подкрепят идеята за движения произлезли от изразяването на чувства им . През 1900-ната година , европейските тацьори започнали да се бунтуват срещу строгите закони на класическия балет. Като се обърнали срещу структурираната техника , костюми и обувки за балет, тези танцьори наблегнали на по-спокойни движения в свободен стил .Те често танцуват боси  и с разкриващи телата им  костюми. В щатите няколко танцьора създали пътя за американския модерен танц , като тук включим легендарната Марта Греъм.

Характеристики на модерния танц

Модерният танц окуражава танцьорите да използват емоциите си и настроението си за да създадат свои стъпки и движения. Не е необичайно те да измислят нови стъпки в комбинациите си , вместо да следват струкурирана последователност от техники , както в  класическия балет.

Друга характеристика на модерния танц , и разлика  в сравнение с класичексия балет, е умишленото използване на гравитацията .Докато класическите балетисти се стремят да са леки и повдигнати на пръсти , модерните танцьори често използват тежестта на тялото си, за да подчертаят движението.Такъв тип танцьор отрича класическата балетна позиция на изправено ,изтегнато нагоре тяло , и  често предпочита да изпълнява умишлени падания към пода.