Суинг


 Jazz washes away the dust of every day life. (Джазът отмива праха от сивото ежедневие .)

      Art Blakey

Суинг танцът е жизнерадостен стил социален танц, в който танцьорите често повдигат или въртят партньорa си .Tанцуването на суинг е любимо на танцьорите от всяка възраст.

Стилът суинг:

Не е трудно да бъдат забелязани суинг танцьорите… потърсете двойката с най-широки усмивки, тези, които най –много се забавляват. Суингът се характеризира с много подхвърляне , подмятане и въртене на партньорите. Тъй като не е прогресивен( танц в който се върви напред )  стил танц, и тъй като се изпълнява главно на едно място, той е популярен стил за претъпкан дансинг. Суингът е танц, характеризиращ се с бързи стъпки. Двойките се държат  за ръце за разлика от хвата при балните танцьори, който е около кръста или с ръка на рамото.  Да се научите да танцувате суинг отнема известно време , но веднъж научили стъпките ,никога няма да пожелаете да спрете.

Видове суинг танци :

Терминът суинг се отнася до няколко вида различни танца . Тук ще споменем някой основни  разновидности :

  1. Линди Хоп –  вероятно най-популярния суинг танц , той произлиза от Харлем. Предизвиква бум през 20-те и 30- те години  в Щатите. Този стил набляга най-вече на импровизацията , провокирана от емоцията на танцьора , като комбинациите се изпълняват на базата на 8 удара .Характерни за него са  по-присвити , сгънати в коленете крака , както и липса на строги изисквания за точно определена зона на танцуване.
  2. East Coast Суинг – това е опростен вариянт на Линди Хоп , който се отличава с по-малка  динамика. Често се вижда в клубове , танцуван от любители.
  3. West Coast Суинг – този стил се появява през 50-те , 60-те години на 20 – ти век. Характерно за него е така наречената “ slotted area “- въображаема линия или тесен правоъгълник , в който двойката танцува. При него за разлика от Линди Хоп тялото е значително по- изправено и изпънато по начин , типичен за европейските танци.Възможна е импровизация от страна и на двамата партньори, докато танцуват заедно.
  4. Джитърбъг (от Jitter – алкохол ) – общ термин, който се отнася до танцуването на суинг.Използва се като синоним  на Линди Хоп и всички останали суинг танци.
  5. Джайв – танц , чията оригинална версия е създанена на основата на Американските танци .Този танц е международната версия на Джитърбъг. Той е част от балните и състезателни танци.
  6. Boogie-woogie – обикновено се танцува на рок или блус музика, изпълнява се с партньор в танцова двойка. При него е силно застъпена импровизацията , воденето и следването, както и динамиката на стъпките.

Суинг музиката:

Много музиканти казват, че няма такова нещо като суинг музика , има само музика на която може да се танцува суинг.Суинг музиката е толкова разнообразна колкото видовете суинг танци. Развитието на стиловете суинг танци било много повлияно от популярната музика в съответния период. Суинг музиката може да съдържа стилове като джаз , хип-хоп , блус, рок –енд –рол,  R’n’b , поп , фънк и други.Избраният музикален стил обикновено определя кой стил танц ще се танцува.Суинг танцьорите обичат да танцуват на много различни ритми , както и бавните песни им позволяват да си починат от забързаните стъпки.

Суингът е пълен с енергия и много забавен танц , както и страхотен начин за нови запознанства. Една от главните причини затова суингът да е толкова забавен е, че всеки танцьор може да  вкара собствен стил и изразяване на музиката. Ако посещавате уроци по суинг, там ще научите основни стъпки и движения, но учителят ви ще ви окуражи да добавяте към тях свои собствени идеи и да ги пречупвате по ваш начин.